Heerlijk vakantie, alleen hoe laat je je werk los?
Bijna iedereen ziet uit naar de vakantie, een tijd waarin lekker “niets” hoeft.
Maar voordat het zover is, hebben we de neiging ons er naartoe te worstelen. Krijgen we ineens allerlei beelden over hoe je je werk eigenlijk behoort te organiseren en proberen die nu onder hoge tijdsdruk te realiseren.
Hebben we nooit een echt opgeruimd bureau, willen we dat nu ineens wel hebben. Is onze mailbox wel vaker vol, lijkt het nu haast onverdraaglijk daarmee te vakantie in te gaan.
Kortom plotseling stellen we onrealistische eisen aan onze organisatievaardigheden.
Begin dus met het onderkennen van de eisen die je jezelf oplegt en bezie ze met een glimlach. Je organisatievaardigheden kun je na de vakantie onder de loep nemen.
Nu begin je gewoon met de volgende praktische tips.

1. Bouw goed af. De laatste week voor de vakantie neem je geen nieuwe klussen meer aan. Afspraken plan je pas in de tweede helft na je terugkomst.
2. Maak voor die laatste week een goed overzicht van de echt belangrijke taken. Kortom stel je prioriteiten. Bepaal per activiteit de tijdsduur en zet de klussen van meer dan 15 minuten in je agenda. Kleine 2 min. klusjes kun je direct doen, dat ruimt weer op. Cluster je taken naar activiteit, zo kun je bijv. een uur telefoontjes doen.
3. Delegeer de taken die niet tot je echte takenpakket behoren of die anderen …beter kunnen.
4. Regel een goede overdracht en vervanging. Zet bijvoorbeeld in de out-of-office-reply met wie men in noodgevallen contact kan opnemen.
5. Smokkel! Plan (voor anderen) de laatste dag voor je vakantie als afwezig. Dit geeft jou de mogelijkheid je mailbox leeg te werken en rustig je klussen af te ronden. Ook de eerste dag na de vakantie kun je als afwezig inplannen, zo zul je rustig opstarten. Werk die dagen, indien mogelijk, vanuit huis.
6. Ruim je bureau en spullen op, maar overdrijf dit niet. Heb je nooit een opgeruimd bureau, dan is het niet waarschijnlijk dat je dit onder deze hoge druk wel voor elkaar krijgt. Loop de zaken door en bekijk of je niets belangrijks mist en dat is het.
Na de vakantie: nieuwe ronde, nieuwe kansen.
7. Blijf voor vertrek nog 2 dagen thuis. Dit geeft je de tijd uitgerust met vakantie te gaan.

Mijn favoriete vakantieplek is op dit moment Friesland. 
Ik vind dat ik het wel verdiend heb. Wat doe jij dit jaar, weg of blijf je rondom huis? 
Ik wens je een goede vakantie toe met veel ontspannen dagen.

IMG_8613

Groet, Marjolijn

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!