Heb jij het ineens ook zo druk? Ik ben die vollere agenda volgens mij ontwend.

 

Het is begin oktober, maar het voelt alsof ik alweer aan vakantie toe ben 😉. De coronamaatregelen zijn grotendeels losgelaten en mijn agenda stroomt vol met allerlei leuke afspraken. Is dit een fijn gevoel van ‘druk na corona’ of benauwt het me tegelijkertijd?
De avonden worden weer gevuld, mijn zangkoor start weer op. En in september had ik elk weekend wel iets. Ineens voelde het alsof ik geen tijd meer had om bij te komen. Want de gewone verplichtingen als werk, huishouden en familie-mantelzorg zijn er natuurlijk ook nog.

Volgens mij ben ik niet de enige die dit ervaart, ik hoor het van allerlei mensen om mij heen.
Iedereen is blij dat we weer meer mogen, maar niemand wil terug naar een gevoel van geleefd worden. 

Ik ben een beetje in verwarring. Dit wilde ik toch graag, minder beperkingen, meer gezelligheid, weer in een groot koor zingen en daarna een drankje drinken in de kroeg?
Ja, inderdaad dat wil ik. Maar tegelijkertijd deed de rust van de lockdown me zeker ook goed. 
Ik heb eens als professional organizer naar mijn eigen leven gekeken. 

Hoe werkt heb bij mij? Waar sta ik?
Dit zijn namelijk de 2 eerste vragen van mijn eigen model.

opgeruimd op orde model

 

Iedereen die ook een nieuw evenwicht wil vinden, kan beginnen met zichzelf deze vragen te stellen.
De twee vragen zie je als het fundament in de afbeelding.

Hoe werkt het bij mij?

Een belangrijke eerste vraag is of je meer introvert (naar binnen gericht) of meer extravert (naar buiten gericht) bent. Wist je trouwens dat de meeste mensen ergens op een lijn tussen de 2 uitersten zitten?
Heel kort kan je zeggen dat een introvert energie geeft in het contact met anderen en een extravert energie krijgt van contact met anderen. Als je dus wil opladen, is dat voor de introvert door rustig alleen met een dekentje boek, podcast, televisie of handwerk op de bank te zitten. Of door een met één persoon een lekkere wandeling te maken.
Je snapt dat het voor de introverten minder lastig was om niet veel te kunnen ondernemen door de coronamaatregelen.

Arme extravert tijdens de lockdown. Die laadt juist op van sociale gebeurtenissen, erop uit te gaan. Steden bezoeken, feesten of een lekker diner bereiden voor een groep vrienden aan een lange tafel thuis

Er zijn natuurlijk meer antwoorden mogelijk bij deze vraag, maar ik beperk me hier tot de vraag hoe je oplaadt.


Waar sta ik?

Dat is ook wel een vraag om even bij stil te staan. Vraagt je huidige situatie om weer meer van huis te zijn?
Dat betekent waarschijnlijk dat je ook meer reistijd hebt. Was het zo dat je eerst een uur yogales online volgde, nu kan daar zomaar 30 min reistijd heen en 30 min. reistijd terug bij opgeteld worden. Nog steeds staat in je agenda 20.00 uur yogales. Maar de tijd die je daar eerst aan besteedde was 1 uur (oké 1 uur en 10 min. toen je nog minder handig was met zoom). Maar nu ben je zomaar 2 uur bezig. Reistijd wordt door veel mensen vergeten, zeker de terugreis. Tel daar nog eens de tijd nodig voor spullen bijeen zoeken en weer opruimen. Je snapt het al, afspraken in je agenda kosten zo ineens veel meer tijd!

Waar sta ik? Werk ik nog vooral thuis of ga ik weer helemaal naar kantoor? Moeten de kinderen weer elke dag naar school en hun sportclubs? Is het vrijwilligerswerk weer begonnen? Allemaal zaken die meespelen in jouw leven en het gevoel van drukte mede bepalen.

 

In het volgende blog schrijf ik verder over dit onderwerp.

Want begrijpen waar je staat en hoe je in elkaar steekt is één, maar het is handig als je weet wat je er aan kan doen.
Daar kom ik binnenkort op terug.

Wil je nu al aan de slag met meer balans in je leven, zodat je en voldoende uitdaging en plezier hebt, maar ook genoeg tijd om te herstellen?
Dat kan prima met een paar gesprekken virtual organizing. Wij draaien ons hand immers niet meer om voor een digitale afspraak en het is heel effectief gebleken om je leven en huis fijn te organiseren.

P.S. 1. Lees hier bijvoorbeeld het verhaal van één van mijn cliënten die zichzelf een aantal uur virtual organizing cadeau gaf om haar huis op te ruimen. Ik ben blij voor haar dat ze zo is opgeschoten!

P.S. 2. Op zoek naar meer informatie over en tips voor de introverte mens? Lees dan het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan? van Liesbeth Smit.

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!