Visie en werkwijze

Visie en werkwijze Marjolijn Ankum

 

Visie

Het is mijn overtuiging dat voor de meeste van mijn klanten simpele tips niet werken. Als dat zo zou zijn, had men de oplossing al lang zelf gevonden. Soms heb je gewoon iemand nodig die met je meedenkt. Dit om de tips van internet en uitboeken te vertalen naar jouw specifieke situatie.

Maatwerk, het begint bij jou

Vaak proberen mijn klanten te organiseren met andermans oplossingen in plaats van die van henzelf. Daarom beginnen we nu juist bij jou. Welke persoonlijke factoren (als bijv. perfectionisme, beperking als ADHD, vaardigheden of uitstelgedrag) spelen er mee? Daarbij bespreken we ook de context van je leven op dit moment. Het is immers logisch dat iemand met een jong gezin voor andere uitdagingen komt te staan dan een alleen wonende die net het ouderlijk huis heeft leeggeruimd.

‘Ja, zo wil ik het!’, wat wil je echt bereiken

Mijn klanten zijn grofweg in te delen in 2 groepen, zij die de wel en niet opgeruimd-geboren zijn.
Als wel opgeruimd-geboren iemand wil je misschien extra vaardigheden leren, om je drukke leven en huis makkelijker te organiseren.

Ben je niet opgeruimd-geboren, dan is het des te belangrijker scherp te bepalen wát je wilt bereiken. Ga je namelijk met alles tegelijk aan de slag, dan wordt de kans op mislukken groter.
Je zult nieuw gedrag gaan aanleren, waarmee het vertrouwen zal groeien dat ook jij een prettig thuis en/of georganiseerder leven kunt hebben. Het is mijn wens, maar ook overtuiging dat het organiseren en opruimen voor iedereen makkelijker en prettiger kan.

Heb je eenmaal je doelen scherp, dan zijn er een aantal zaken waar je keuzes over gaat maken. Wat ga je doen, hoe pak je dat aan, wanneer besteed je daar je kostbare tijd aan? Maar je zult ook moeten kiezen wat je niet doet of bewaart.

Daarna is versimpelen het toverwoord. Een voorbeeld daarvan is spullen een vaste plek in huis te geven.
En dan, zodra je overzicht in je week of structuur in huis hebt kan je starten met het opbouwen van routines. Zodat je het wiel niet elke keer opnieuw hoeft uit te vinden. Routines klinken saai, maar geven juist ruimte en vrijheid.
Door het aanleren van deze nieuwe gewoontes krijg je méér voor elkaar met minder energie. Zodat je het gevoel krijgt dat het werk ook eens een keertje klaar is.

In de afbeelding van het Opgeruimd Op Orde-model zie je de stappen die we kunnen doorlopen.

 

Praktische informatie over de werkwijze

Kennismakingsgesprek

Je kunt een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen. Wist je al dat je op verschillende manieren aan de slag kan? Met 1-op-1 begeleiding, via virtual organizing (skypecoaching)  of door een onlinetraining te volgen.
Na het eerste contact plannen we dat kennismakingsgesprek (thuis, op het werk of virtueel) om te bespreken wat je wensen en mogelijkheden zijn.

Het doel van het kennismakingsgesprek is allereerst om te bepalen of we met elkaar aan de slag willen. Heb jij er vertrouwen in dat ik je met je vraag kan helpen? Maar ook, denk ík dat ik de juiste persoon ben voor jóu.
Zien we iets in onze samenwerking, dan ontvang je daarna een plan van aanpak met offerte.

 

Werkafspraken

Na goedkeuring van de gemaakte afspraken gaan we aan de slag.
Thuis of op het werk maken we afspraken van 2-3 uur.
Gaan we een virtueel (skype) traject in, dan werken we 1 tot 1,5 uur per keer.
Afhankelijk van de doelen richten we ons naast het ‘doen’, juist ook op het aanleren van nieuw gedrag en vaardigheden. 

Belangrijk is te weten dat ik alleen adviseer en coach. Ik zal dus nooit zelf dingen weg doen, jij bent degene die de beslissingen neemt.

 

Geïnteresseerd? Gemotiveerd?

Neem dan gerust contact op.