Opruimen met kinderen, ga schatzoeken

Zomervakantie, vaak de periode dat ouders zich voornemen te zullen opruimen. De laatste weken heb je je misschien wel doorgeworsteld, al bedenkend dat dat opruimen dan straks wel komt en echt zal moeten gebeuren.

En nu is het zover, zomervakantie, maar de chaos is zelfs nog toegenomen. Lagere school kinderen hebben hun werkjes mee naar huis gekregen, pubers hun kluisjes op school leeggehaald. De spullen van alle ‘einde-jaars-leuke activiteiten’ liggen her en der in huis.
En dan zeg jij dat ‘ze nu toch echt even moeten opruimen’. Jij moe, zij moe en dan deze opdracht.

Moeite met het begrip Opruimen

Veel kinderen hebben moeite met het begrip Opruimen. Want wat bedoel je?

Misschien verwacht je het eigenlijk wel allemaal tegelijk: 
✔️ Spullen wegdoen,
✔️ Terugleggen
✔️ Sorteren
✔️ Mooi maken
✔️ En o ja, natuurlijk ook even schoonmaken voor je iets terug legt.

Vind je het gek dat een kind niet weet waar te beginnen? Als jullie pech hebben is dat hele opruimen ook al een beladen onderwerp geworden. Omdat ze te weinig hebben gedaan, klinkt al door in die woorden ‘nu toch echt’. Of omdat ze het eerder niet naar jou standaard hebben gedaan of omdat ze simpelweg dus niet weten wat je van hen verwacht.

 

Spullen wegdoen

Oké, we pakken nu de stap spullen wegdoen. Om spullen te kunnen wegdoen moet je kunnen kiezen. Dat zie je terug in het Opgeruimd Op Orde-model.
Keuzes maken is een vaardigheid die je moet leren. Als je kiest voor het één, heeft dat consequenties voor het ander. Dit oorzaak-gevolg denken is voor volwassenen vaak al lastig, laat staan voor kinderen en jongeren. Dat moeten ze leren. Sommige pubers beheersen deze vaardigheid al goed, anderen vinden dit onderwerp echt totaal niet boeiend.

opgeruimd op orde model

 

Als je al je spullen bekijkt, lijkt alles in eerste instantie waardevol. Het is immers van jou, het hoort bij jou. Maar kijk je beter en spreek je daar over door, dan blijkt er wel degelijk een onderscheid te zijn. Het ene voorwerp vindt het kind belangrijker dan het andere.  Daar kun je gebruik van maken! Je kunt namelijk gaan schatzoeken.

 

Opruimen met kinderen, ga schatzoeken

Vraag je kind om de spullen die ze echt belangrijk en mooi vinden eens bij elkaar te leggen of aan te wijzen. Hopelijk ontstaat er nu een overzichtelijke en niet al te grote hoeveelheid.

Is dit niet zo, vraag een kind dan eens de spullen met een 7 en met een 10 aan te wijzen in deze stapel. Bij jonge kinderen doe je dat door de spullen naast elkaar op de grond te leggen en zo te vergelijken. Hopelijk leert iemand zo om onderscheid te maken. Een klant van mij, chronisch verzamelaar van boeken, gebruikt deze methode door steeds een stapel boeken te pakken en die van 1-10 qua belangrijkheid te sorteren. Dit heeft hem geleerd, dat er meer en minder belangrijke boeken voor hem bestaan.

En zo zal het ook bij je kind gaan. Begin niet meteen over spullen wegdoen. Dat kan te bedreigend zijn. Dit is een eerste stap voor iedereen die moeite heeft om afstand van spullen te doen. Het kind wordt erkend in wat voor hem of haar waardevol is. Deze spullen gaan nu dus zeker een vaste plek krijgen. Het begin is er!
Zo kun je dus opruimen met kinderen, ga schatzoeken.

 

Leer het zelf om het aan je kinderen over te brengen

Wil jij zelf deze vaardigheden leren? Voor jezelf, maar ook om het je kinderen te kunnen leren?
Spreek dan enkele virtual organizing afspraken met online coaching af. Daarbij kunnen we dan de verschillende stappen van het Opgeruimd Op Orde-model doorlopen. Op die manier kun je een eigen ruimte op orde krijgen, maar het daarna dus ook aan je kinderen leren.

In dit model (zie afbeelding hierboven) doorloop je 5 stappen, waarmee je leert een ruimte op te ruimen en opgeruimd te houden. Omdat het maatwerk is begint het allemaal bij jou. Waar sta je? Ben je alleenstaand, moeder van een groot gezin of mantelzorger? Wat is er nodig om weer rust te creëren?
Daarna gaan we aan de slag om dat concrete resultaat te behalen. Enne… we hoeven niet eens bij elkaar in de buurt te wonen.

Meer over virtual organizing lees je hier.
Enne…. wil je het voor jezelf of voor het opruimen met je oppas- of kleinkinderen leren? Dat kan natuurlijk ook met virtual organizing 😉.

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!