Dit zijn de klanten met wie ik werk

 

Mijn klanten zijn vaak ‘mensen-mensen’. Ze zijn geïnteresseerd en staan voor anderen klaar, of dit nu op het werk, of voor gezin, familie, vrienden of buren is. Daardoor blijft er weinig tijd over voor noodzakelijke klussen, laat staan voor zichzelf.

Mijn klanten houden van nieuwe dingen leren en zitten niet bij de pakken neer. Gewoon omdat ze weten dat je altijd kunt veranderen, hoe lastig misschien ook. Zo hebben psychologische onderwerpen hun interesse. Ze zijn eerlijk en kunnen om zichzelf en met anderen lachen.

Vaak zijn ze creatief. Dat kan je ook terug zien in hun huis.Ze kunnen moeilijk afstand doen van allerlei materialen en spullen, omdat ze er wel een toepassing voor bedenken. Er kan immers nog van alles van worden gemaakt.

Bijna niemand weet dat ze zich eigenlijk schamen en soms geen bezoek durven binnen te laten. Buitenshuis en op het werk krijgen ze veel voor elkaar. Hoe kan het toch dat het hen thuis niet lukt?

Mijn klanten willen en ‘moeten’ veel, juist omdat ze veel leuk vinden en kunnen. Het probleem is dat ze daardoor dreigen te verdrinken in alles wat op hen af komt. Het gevolg is een gevoel dat ‘het’ nooit ophoudt. ‘Het’ staat dan voor het huishouden, de was, het opruimen, de takenlijst op het werk, maar als ze niet oppassen wordt zo ook ontspanning een verplichting.

Mijn klanten vinden het vaak moeilijk om spullen weg te doen. en hoewel ze weten dat een leger huis hen zou helpen, kunnen ze de gedachte ‘misschien heb ik het straks juist nodig’ moeilijk van zich afzetten. Alleen al het idee om iets weg te doen, maakt hen onrustig en verlamt. En gaat er een voorwerp weg, dan wel met een goede bestemming.

Soms hebben ze autisme, AD(H)D of beperking. Daar hebben ze niet om gevraagd en soms kunnen ze er behoorlijk last van hebben. Maar door te erkennen wat dit voor hen betekent, zijn ze op zoek naar hulp. Om het allemaal een beetje makkelijker te maken en tegelijk zichzelf te kunnen zijn.

Mijn klanten hoeven niet in een toonzaal te wonen, maar willen wel dat er iets verandert. Het elke keer opnieuw zoeken naar spullen en geen idee hebben waar iets op te ruimen, breekt hen op. Ze zijn op zoek naar een praktisch en gezellig thuis, om er te kunnen ontspannen en met anderen samen te zijn.

Kortom, mijn klanten zijn er klaar mee. Klaar met de chaos, stapels, papieren en het gevoel constant achter de feiten aan te lopen. En hoewel ze vinden dat ze dat opruimen en organiseren eigenlijk zelf zouden moeten kunnen, willen ze nu aan de slag om het beter te krijgen.

 

Dit zijn de vragen en gedachten die mijn klanten kunnen hebben.

Als je jezelf in een bovenstaande omschrijving van mijn klant herkent, heb je misschien ook één van deze vragen en gedachten:

Mijn drukke baan en de zorg voor mijn huis en gezin, het is me eigenlijk te veel. Hoe kan ik dit handiger organiseren? Of ze nu wel of niet ‘opgeruimd-geboren’ zijn, de combinatie van een baan en huishouden is een flinke kluif. Daardoor hebben ze het gevoel dat het nooit ‘klaar’ is en voelt het soms zinloos om weer in huis te beginnen. Ze realiseren zich dat ze hierdoor meer geïrriteerd zijn dan ze zouden willen.

Hoe krijg ik weer rust en overzicht in mijn huis?
Ze zien nu door de bomen het bos niet meer en weten niet waar te beginnen. Maar zij weten wel dat ze behoefte aan rust in huis en vooral hoofd hebben.
Waarom? Omdat er wel belangrijkere dingen zijn dan opruimen en huishouden.

Hoe krijg ik weer rust en overzicht in mijn werk?
Als professional zijn ze goed in hun werk, maar ze verliezen het overzicht en energie. Er lijken al maar meer taken bij te komen. Ze willen weer grip krijgen en met een plezier naar het werk gaan. Juist omdat hun ‘echte’ werk zo leuk is.

Ik lijk wel alleen maar spullen te verplaatsen. Waar moet ik beginnen met opruimen?
Veel mensen doen aan nood-opruimen. Als er iemand langs komt of komt logeren wordt er snel een ruimte aangepakt. Maar daarmee wordt geen structurele oplossing gevonden. Zo kan het zo maar gebeuren dat een eerder opgeruimde kamer ineens weer overvol staat.  Ze willen daarom meer structuur en een plan in huis en huishouden.

Op zolder staan nog veel spullen van mijn ouders, daar wil ik wel eens vanaf.
Na het overlijden of verhuizen van (schoon)ouders komen er vaak veel extra spullen ineens het huis in. Ze staan niet direct in de weg, maar na verloop van tijd staat het er nog. Juist het wegdoen van spullen van familieleden kan moeilijk zijn. Het kan voelen of je daarmee degene, van wie de spullen waren, tekort doet.

Door mijn ADHD, autisme of andere beperking heb ik minder energie en/of overzicht. Ik begrijp dat jij daar ervaring mee hebt. Kun je me helpen? Na het stellen van de diagnose begrijpt men ineens waarom het zoveel moeite kost om alles handig te organiseren. Via anderen horen ze dat er ook hulp op praktisch gebied gegeven kan worden en met die vraag komen mijn klanten dan bij mij.

Ik heb heel weinig energie en daardoor lukt het me niet eens flink aan te pakken. Hoe kies ik een methode die wel bij me past? Veel mensen worstelen met een energieprobleem en dat kan zich ook vertalen in de situatie in huis. Door afwisselend teveel gas te geven en daarna weer af te branden, weten mijn klanten eigenlijk niet meer hoe ze wel aan de slag kunnen. Met hun vaak perfectionistische inslag zal het niet verbazen dat ze niet tevreden zijn met zichzelf en de situatie. Ze zijn op zoek naar een methode die haalbaar en uitvoerbaar is.

Hoe krijg ik weer grip? Ik heb zoveel aan mijn hoofd dat ik constant achter de feiten aan loop. Hierdoor worden afspraken vergeten en blijven belangrijke en minder belangrijke klussen liggen. Het gevolg is dat ze slechter gaan slapen en een steeds voller hoofd krijgen. Overal in huis of op het werk liggen briefjes, elke keer een nieuwe poging om de zaken onder controle te krijgen. Ze vragen zich af hoe het anderen lukt wel overzicht te houden en zaken te regelen. Dat willen ze nu ook wel eens leren.

 

Herken je je in bovenstaande en wil je aan de slag? 

Er zijn verschillende manieren waarop je met mij kunt werken: thuis, op het werk of virtueel.
Alle mogelijkheden lees je onder het kopje aanbod in het menu bovenaan deze pagina.

Twijfel je wat de beste manier voor jou is. Neem dan gerust contact op.