De laatste maanden heb ik wat gesukkeld met mijn gezondheid, de reden dat deze nieuwsbrief even op zich heeft laten wachten. Gelukkig keert alles zich ten goede en heb ik weer voldoende energie om jullie iets te vertellen over kunnen/ moeten/ willen en een app rond gedrag.

Tijdens die laatste maanden heb ik me vaak afgevraagd: Moet ik dit nu doen?
Mijn eerste idee was steeds “Ja natuurlijk, doorgaan, doorzetten”. In gedachte hoorde ik de woorden van mijn vader  “Je kan het, je bent een echte Ankum”.
Maar er is een verschil tussen kunnen, moeten en willen.

Als je teveel taken, teveel afleiding of te weinig energie en tijd hebt, loop je de kans doelloos te gaan dobberen of te gestrest te raken.
Je voelt je moe, mislukt, een lapzwans en er komt voor je gevoel te weinig uit je handen.
Maar allereerst is het goed eens stil te staan bij dat verschil tussen kunnen, moeten en willen.

Denise Hulst schrijft in haar boek over timemanagement 3.0 de zin: “Moet ik dit nu doen”
Moet ik dit nu doen? Van wie moet het? Wat gebeurt er als ik het niet doe? Kost het geld als ik het niet doe of genereert het straks onnodig veel extra werk? Door stil te staan bij deze vraag zul je ook het verschil voelen tussen kunnen, moeten en willen.
Moet ik dit nu doen? Misschien kan je wat je aan het doen bent wel overdragen aan een ander? Die zou het wel eens beter of sneller kunnen doen, al dan niet tegen een betaling. Of je kind, die het vast niet beter en sneller doet, maar er wel door kan leren. Of aan je partner die het misschien niet op jouw manier doet, maar het wel doet.
Moet ik dit nu doen? Valt er misschien een makkelijker alternatief te bedenken, dat minder tijd en energie van je vraagt?
Moet ik dit nu doen? Waarom geef ik hier eigenlijk nu mijn tijd aan, moet het echt op dit moment? Of kan het ook op een ander moment, later, gecombineerd met een andere taak misschien.
Moet ik dit nu doen? Doen of laten? Doen of er eerst eens rustig over nadenken of dit is wat je te doen staat.
Maar wil je het eigenlijk wel? Sta hierbij stil als je je overspoeld voelt door de taken van alledag. Doen en willen kunnen soms mijlenver van elkaar afliggen. Juist de dingen doen die je ook wilt, zijn essentieel voor een goede balans.

Om mij zelf eens te bevragen over mijn dagelijkse activiteiten heb ik de app “Good Habit Maker” op mijn telefoon gezet. Een app die helpt bij het aanleren van nieuw gedrag. Vier à vijf keer per dag krijg ik op willekeurige tijden een door mijzelf in te vullen zin op mijn scherm.

Bij mij, ja inderdaad, je voelt hem aankomen…… Bij de melding denk ik even na of ik niet met zaken bezig ben die ik niet zou moeten doen, social media, bellen, etc.
Maar ik kijk op die momenten juist ook of ik wel doe wat ik eigenlijk wil.

Maar de app kan je ook helpen herinneren aan je wens bijv. vaker 1 min. goed door te ademen.
Of je leest 4 à 5x per dag een voor jou belangrijke zin als “Ik ben ok”.

juiste weg

Door eens rustig stil te staan, kwam ik erachter dat er in ieder geval niet één juiste weg is ;-)!

Je zou mij en je vrienden helpen door deze blog te delen met iemand bij wie het water momenteel aan de lippen staat.

Ik ben benieuwd naar je reactie hieronder. Waar zou jij graag een aantal keer per dag aan herinnerd willen worden?
Goed dat met elkaar te delen, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!