Nog net geen week op weg in het nieuwe jaar en misschien worstel je al met je goede voornemens. Ik heb een tip, gooi ze allemaal overboord en kies er … slechts één.
Ongeveer de helft van alle Nederlanders maakt goede plannen rond de jaarwisseling en binnen korte tijd valt 50% al terug in oude gewoontes.
Hoe zit dat met jou? Wil je echt iets veranderen?
Dan geef ik hierbij suggesties om dat ook echt te realiseren.
1. Eén is ruim voldoende
Kies één voornemen waar je écht mee aan de slag gaat. Al die andere zaken die je ook wel anders zou willen, worden toch niets.
2. Zoek jouw “gouden waarom”?
Alleen zeggen dat je je administratie beter gaat bijhouden, de troep achter je op gaat ruimen of you-name-it, het zal je nergens brengen.
Je zult op zoek moeten naar jouw “gouden waarom”.
Wat wil je bereiken met je nieuwe gedrag? Ga zitten in een stoel en laat je gedachten hierover gaan. Mijmer, beargumenteer en benoem heel precies datgene wat je wil bereiken. Schrijf dit als geheugensteuntje op, misschien in je agenda op 1 januari?
3. Begin klein
Verleid jezelf tot nieuw gedrag door klein te beginnen en dit als experiment te zien. Nieuw gedrag is namelijk moeilijk aan te leren, dat weten jij en ik als geen ander.
Is jouw “gouden waarom” bijvoorbeeld dat je na het werk meer rust wil, dan is de volgende actie misschien passend.
Actie: Maak één maand elke week een menu- en bijpassende boodschappenlijst.
Ok, dan inderdaad nog kopen en koken.
Maar zo hoef je in ieder geval niet meer hongerig en improviserend om 17.30 naar de winkel te rennen.
4. Doe een publieke belofte
Door een belofte te doen, een gezinsgesprek te plannen of bijv. mee te doen aan een Facebookgroep spreek je jezelf publiekelijk uit. Op het moment dat je openbaar maakt hoe je jezelf wil zien, ervaar je jezelf al een beetje zo. Dit helpt ook anderen je te steunen en motiveren.
5. Maak je plan meetbaar en concreet
Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik ga iedere donderdagavond mijn rekeningen betalen”. Dit voelt namelijk beter dan tegen jezelf zeggen:” Nu moet ik toch echt mijn administratie eens beter bijhouden” ;-).
6. Kies een realistisch doel
In de Facebookchallenge Opgeruimd naar 2015 was het doel 1 ding per dag ons huis uit te laten gaan.
Dit is veel mensen gelukt en was ook op moeilijke, drukke dagen haalbaar, zelfs voor mij.
7. Spreek in motiverende beelden
Hang her en der in huis foto’s of plaatjes op, als symbolen van jouw doel.
Iedere keer dat je die beelden ziet, verbind je jezelf met jouw “gouden waarom”.
8. De belangrijkste: het hoeft niet perfect
Natuurlijk komen er momenteel dat je niet doet wat je je hebt voorgenomen. En dan komt het erop aan: accepteer je dat het leven een hobbelig pad is en ga je door óf geef je op.
Je kan elke dag immers weer opnieuw beginnen.
9. De leukste: vier je successen
Het is niet makkelijk dingen te doen, die je liever niet doet.
Beloon jezelf dus als het lukt. Bedenk zelf maar hoe.

2015 ballonnen no 2

Nu ik dit allemaal zo opschrijf, realiseer ik me dat we onbewust in de
Facebook uitdaging Opgeruimd naar… al veel van deze tips gebruik hebben gemaakt. Er zijn al bergen spullen onze huizen uitgegaan en hoewel de uitdaging tot 2015 liep gaan veel van de deelnemers nu nog elke dag enthousiast door!
Om de challenge behapbaar te houden, zal ik vanaf 21 februari gedurende 1 maand weer elke dag een foto plaatsen om Opgeruimd naar de lente op te gaan.
Iedereen kan nog meedoen en zich aanmelden. Zoek op internet naar de groep Opgeruimd naar… en meld je aan.
Het is een besloten groep, niet-deelnemers kunnen onze posts dus niet lezen. Daarnaast kan je ook niet-postend de groep volgen. Er zijn immers mensen die wel een steuntje in de rug willen, maar geen behoefte hebben om met verhaal en foto’s deel te nemen.

Mijn goede voornemen van 31 december: Deelname aan de Landelijke Loslaatdag 2015.

Op 14 maart organiseer ik in Nijmegen een workshopmiddag in kader van de Landelijke Loslaatdag. Ik ben nog druk bezig met de voorbereidingen, maar geef in ieder geval een workshop over opruimen. Waar je al die spullen dan naartoe kan laten gaan, komt ook aan de orde.
Daarnaast zal er een tweede workshop worden gegeven. De persoon kennende die dit zal doen, wordt dit zeker interessant. Dus blok alvast in je agenda: zaterdagmiddag 14 maart. Zodra de plannen verder zijn uitgewerkt breng ik jullie verder op de hoogte.

Sorry, het is een heel verhaal geworden.
Hopelijk geeft het uitvoeren van jouw goede voornemen je veel rust!

Groet, Marjolijn

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!