Filmrecensie over ‘Bewaren of hoe te leven’

Deze week heb ik ‘Bewaren of hoe te leven’ gezien, wat een prachtige film van Digna Sinke. Hier lees je een recensie.
Samen met collega’s van mijn intervisiegroep gingen we naar het filmhuis. Na de vertoning van de film was er een debat met een filosofe en hoogleraar cultuur.

Professioneel nieuwsgierig ging ik er naartoe, maar dat veranderde snel.
De film gaat over het bewaren van spullen en ik was benieuwd wat de filmmaakster erover te vertellen zou hebben. Maar al direct vanaf het begin keek ik niet meer als professional organizer, maar als Marjolijn. De beelden waren zo prachtig dat het me regelmatig ontroerde.
De hoofdrol was weggelegd voor de 92-jarige Zeeuwse moeder van de filmmaakster. Een vrouw met een heel leven achter zich en net als de filmmaakster ‘van het bewaren’.

Haar leven werd in beeld gebracht aan de hand van de voorwerpen die ze vasthield en betastte. Met innemende en tegelijkertijd nuchtere taal kregen we de verhalen over haar spullen te horen. 

Herinneringen

In de film gaat de filmmaakster op zoek naar het antwoord waarom sommige mensen spullen bewaren en anderen juist met zo mijn mogelijk willen spullen willen leven. Ze bezoekt digitale nomaden die met weinig bezit over de aarde gaan. Met hun laptop en devices kunnen ze op elke plek werken en ‘licht’ reizen. Herinneringen zitten bij hen in de duizenden foto’s die ergens in de cloud staan.

Digna en haar moeder bewaren juist tastbare voorwerpen, vol met herinneringen. Het is voor mij de vraag wiens ecologische voetafdruk nu groter is. Die van de Zeeuwse moeder in een huis vol voowerpen, waarvan sommige al generaties meegaan? Of die van een digitale nomade met weinig bezit, maar met een flinke CO2- uitstoot bij elk van zijn of haar vliegreizen?

Door alle geïnterviewde en in beeld gebrachte mensen werd ik op de één of andere manier geraakt. 
Als het je lukt, zou ik naar een filmhuis gaan om deze film te bekijken. Het is de moeite waard en laat je nadenken over je eigen omgang met spullen. 
Persoonlijk bedacht ik me dat het voor mij belangrijk is om wel spullen om me heen te hebben mét verhalen. Maar dan net genoeg spullen, geen overdaad. Anders kan ik de verhalen van de mensen die met de spullen verbonden zijn niet meer ‘voelen’ of ‘horen’.

Hier ga je naar de trailer van de film.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle inspiratieblogs over opruimen, minimaliseren en handiger organiseren?

Meld je dan aan en mis niks. Let op, maak je aanvraag definitief via de bevestigingslink in de toegezonden mail. Dit wordt vaak vergeten.
Zie je geen mail in je inbox? Kijk dan in je reclamemap en accepteer info@opgeruimdoporde.nl als een veilige afzender.

 

 

 

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!