Planning: denken en/of achtergrond denken? Het is vandaag 2 januari en mijn gedachten zijn onrustig. Er tuimelt van alles door mijn hoofd. Heb ik al gedaan wat ik voor de kerstvakantie dacht te gaan doen? Voelt het eigenlijk wel alsof ik al vakantie heb gehad of zijn de dagen tussen mijn handen doorgegleden? Dat wist ik toch dat deze feestdagen zo zouden verlopen, waarom word ik er dan toch chagrijnig van? Het voelt namelijk onproductief, maar tegelijkertijd ook niet uitgerust.

En wat wil ik het komende jaar, de komende maand of op zijn minst deze week eigenlijk doen? Ontspannen of juist klusjes wegwerken. Het gebeurde me zelfs vannacht dat het leek alsof ik tijdens het slapen aan het doordenken was.

Onlangs hoorde ik bij mindfullness iets dat hier exact bij aansluit. Er bestaat een verschil tussen denken en achtergrond denken. Deze kreet heb ik maar bedacht voor het verschijnsel piekeren. Piekeren heeft voor mij namelijk een te negatieve lading, dat is niet precies wat ik bedoel. Piekeren gaat over iets vervelends of lastigs. 

 

Achtergrond denken

Dit achtergrond denken kan over van alles gaan, over moeilijke, leuke of gewone dingen. Kenmerkend is dat het ongericht is, geen bewuste activiteit is en zeker niet over het hier en nu gaat.
Vaak zijn gedachten juist op het verleden of op de toekomst gericht. Het babbelt maar een beetje voort over hoe het gelopen is, wat je had kunnen doen of zeggen. Soms gaan de gedachten bijna over in een gevoel, in een gevoel van gemis, teleurstelling of rancune. Maar het kunnen natuurlijk ook positieve gedachten en gevoelens zijn die een mens met zich meedraagt. 

Is je geest meer met de toekomst bezig, dan gaat het vaak over wat je nog wilt of moet doen. Kijk je niet uit, dan is dit ook een onbegrensde, niet gefocusde activiteit. Allerlei factoren als wat, wie, hoe, waar en wanneer kunnen door elkaar lopen en met een beetje pech ontnemen ze je veel energie.

Mensen zijn nu eenmaal op zoek naar veiligheid en zekerheid. Daarom probeert onze geest ook het liefst duidelijkheid en rust te creëren. Je zou het plannen kunnen noemen. Nu bestaat er alleen een groot verschil tussen een constructieve manier van plannen en dit achtergrond geklets.

 

denken achtergrond denken piekeren

Planning

Constructief plannen is fijn. Het geeft rust en overzicht, want het maakt je bewust wat je wel en wat je niet wilt doen. Een misschien nog wel groter voordeel is dat het je laat zien wat je vandaag wel en niet kan doen. Soms zijn je ideeën en wensen zo onrealistisch, dat ze niet in 1 dag zijn uit te voeren. Maak je ideeën bewust, daarmee kan je namelijk ook een realistische planning maken.

Natuurlijk kun je de toekomst niet beheersen. We weten nooit wat zal gebeuren. Wat gaat deze dag, deze week of dit jaar ons brengen? We weten dat we het niet zullen weten, maar toch zoekt onze geest naar zekerheid en vertrouwen. Nu kun je kiezen. Blijf je achtergrond denken of neem je je gedachten serieus?

Ik heb een voorstel 😉, ga er eens voor zitten. Maak een planning. Hoe je dat doet maakt niet uit. Schrijven, denken of tekenen, het kan allemaal. Het voordeel is dat je nu bewust met de toekomst bezig bent. Je weet wat je de komende tijd wilt gaan doen en kunt concrete stappen gaan zetten. 
Je zult vast ook blijven achtergrond denken. Onze behoefte aan veilgheid en zekerheid is niet zomaar weg. Maar het leuke is dat je het nu zult herkennen. “Hé, daar zijn ze weer, mijn achtergrondgedachten.” En dan kan je ze loslaten en concentreren op waar je mee bezig bent. Of dat nou je voeten op de grond zijn tijdens het lopen of het bewegen van je vingers op een toetsenbord. 

 

Hulp nodig?

Wist je dat ik het maken van planningen één van de leukste onderwerpen in mijn werk vindt? Zo heb ik vandaag ook een uitgebreide planning voor het komende kwartaal gemaakt. Het resultaat is dan ook dat ik vandaag dit blog schrijf. Heerlijk er komt weer iets uit mijn handen. Mijn humeur verbetert zienderogen 😊.

Komend kwartaal volgen er nieuwe plannen en ontwikkelingen in mijn bedrijf. Zelf ben ik er erg enthousiast over, maar ze zorgen ook voor achtergrond denken in mijn hoofd. Onder het motto ‘practice what you preach’ net ook even concreet gemaakt. Oftewel, komende week ga ik er mee verder, deze week geef ik mijn aandacht aan andere zaken en mensen.

Voor mij is het belangrijk te weten wanneer ik iets doe, want dan doe ik het (meestal) ook. Hoe concreter hoe beter.
Geldt dat voor jou ook? Neem gerust contact op. Plannen kan je namelijk op verschillende manieren doen. Samen kunnen we dan kijken naar een passende planning voor jou. Zodat ook jij minder last krijgt van achtergrond denken en met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet gaat.

Hulp nodig of vragen? Mail gerust naar info@opgeruimdoporde.nl

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!