Opruimen is zo makkelijk nog niet, al probeer ik wel te doen alsof.
Opruimen is ook letterlijk durven loslaten. Maar wat laat je dan los?
Een dierbare herinnering, ervaring of alleen een voorwerp?
Ik zal jullie meenemen in mijn worsteling ten aanzien van een familiestuk: “een schip”.
Bij mijn oma stond in mijn jeugdjaren een schip op de kast. Ik had er niet zoveel mee. Later blijkt het een relatiegeschenk aan mijn overgrootvader te zijn. Het verhaal gaat dat hij een goede baan bij een scheepvaartmaatschappij in Rotterdam had.
Oma ging kleiner wonen en het schip verdween uit beeld.Tot ik ging trouwen en wij van mijn lievelingsoom en -tante als huwelijkscadeau “het schip” kregen. Mijn echtgenoot had toch immers de zeevaartschool gedaan en waar paste dit familiestuk nu beter dan bij ons.
Ik weet niet wat ik er toen van vond, ik denk dat ik tijdens het diner de herinnering aan mijn oma prettig vond. Zij leefde immers niet meer.

Dit speelde in 1995. Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder en heb ik het schip met tegenzin al die jaren met me mee gezeuld. Het stond te verstoffen op een kast, en staat nu al ruim een jaar! beneden op de kast om mijn huis te verlaten.
Want ik wil het schip niet meer, maar….. De kinderen begonnen te roepen dat het niet weg mocht, en ik deed het dus niet. Maar belangrijker was het idee dat ik ook mijn oma tekort zou doen, en mijn herinneringen aan haar en haar huis zijn mij dierbaar.
Vorig weekend was ik het huis van de lievelingsoom en -tante aan het opruimen. Zij leven helaas niet meer en we mochten rond kijken wat we graag mee wilden nemen. En wat stond daar: een superklein, schattig scheepje in een flesje.
Ik zie het direct voor me: “Deze is voor mij en het lelijke boze schip gaat nu echt de deur uit.”

Alle mooie herinneringen aan oma, oom en tante leven voort in mijn hoofd en hart, ik heb het schip niet meer nodig.
Vanaf nu omring ik me met dingen waar ik blij van word, die ik kan onderhouden en mij voldoende ruimte geven. En mijn (zee)man is het er helemaal mee eens.

Tip: Maak een foto van jou en het voorwerp. Je bent zo verbonden op de gevoelige plaat en kan daarna los laten.

IMG_2627

Wil jij ook schoon schip maken? Voordeelaanbieding: 3 uur samen aan de slag voor 100 euro.
Laat de frisse wind maar waaien.

Wil je de verhalen over opruimen en organiseren blijven ontvangen? Waar kan ik de maandelijkse nieuwsbrieven naartoe sturen?
Vul je naam en mailadres in bovenaan de pagina via Aanvragen.

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!