Je doet het niet voor je moeder.
Je doet het niet voor je vriendin of de buurvrouw.
Je doet het niet voor de jongen achter de kassa
en zelfs niet voor je kinderen.

Nee, opruimen doe je alleen voor…. jezelf!

 

Opruimen doe je voor jezelf

 

Anderen hebben er wel mee te maken hoor, familie, vrienden. Natuurlijk.
Laten we eens naar ze kijken.

 

Moeder

Hoe je bent opgegroeid, wat je hebt meegekregen van je moeder bepaalt soms hoe je met je huis en het opruimen omgaat. Forse weerstand of juist plezier? Als je moeder echte verzamelaarster is/was, kan haar gedrag invloed hebben op jou. Dan kan het zomaar zijn dat jij worstelt met hetzelfde probleem. 

Maar het omgekeerde zie je ook, dat je moeder juist iemand was die gemakkelijk allemaal spullen van je weggooide. Ja, van jouw spullen. En als je pech had zelfs zonder dat je het wist. Dat kan voor jou heel naar geweest zijn, reden waarom je nu maar moeilijk iets weg kan doen.

Heeft je moeder juist alles tiptop op orde? Of komt je schoonmoeder op bezoek en zie je door haar ogen ineens een rommelig huis Luister goed, dat is aan hen! Jij leeft in dit huis, zij hoeven er niet te wonen.
Dus…. ook hier geldt: opruimen doe je alleen voor jezelf!

Oké, het bezoek gebruiken als stok achter de deur om even te beginnen is natuurlijk prima. Maar zodra ze een voet over je drempel hebben gezet is het tijd voor gezelligheid en niet meer voor die knoop in je buik bij de gedachte ‘wat-zullen-ze-wel-niet-denken’.

 

Kinderen (en partner)

Opruimen doe je natuurlijk wel een beetje voor je kinderen. Bij kleine kinderen wil je dat ze leren hoe het kan en gaat dat opruimen. Bij oudere kinderen hoop je dat ze hun kamers enigszins op orde (leren) houden. Maar komt het op een gegeven moment zover dat je er echt helemaal genoeg van krijgt, van de rotzooi. En voelt het voor jou beter om op te ruimen (niet wegdoen!) dan om het te laten liggen. Ruim dan op! 
Omdat jij het wilt, omdat jij in een fijn en opgeruimd huis wilt wonen.
Gewoon voor jezelf! 
N.B. Hoe jij en je partner omgaan met het opruimen van je huis is een hoofdstuk apart. Ik heb daar ook een blog over geschreven. Maar nu verder waarom jij gaat opruimen voor jezelf!

 

Vriendin

En dan die vriendin bij wie je op elk moment van de dag kan binnenstappen. Het huis is in jouw ogen zo goed op orde, klaar voor Funda. Je hebt het idee dat je dit nog niet eens zou lukken als je er een half jaar de tijd voor neemt. Hoe doet ze dit toch naast al het andere dat ze voor elkaar krijgt?
Alles lijkt wel moeiteloos te gaan, geen uitpuilende wasmanden, papieren die niet teruggevonden kunnen worden en geen vuile borden die nog ergens op een tafeltje op haar staan te wachten.

Accepteer dat jullie van twee verschillende planeten komen, zij van de opgeruimde en jij van de niet-opgeruimde variant? Er is niets mis met het komen van niet-opgeruimde planeet, je bent in goed gezelschap. Ik schat dat zo’n 50% van de bevolking het idee heeft daar vandaan te komen. En dat die 50% net als jij verlangt naar rust.

Maar dan? Moet jij die chaos dan maar accepteren en alleen maar blijven verlangen?
Leg je het hoofd in de schoot, dat hele opruimen van jou gaat immers nooit wat worden? Ja, misschien als je stopt met werken en de kinderen een half jaar elders laat wonen. Maar dat gaat nu ook weer zo ver.

Nee natuurlijk niet. Je bent iemand die echt niet dom is en ook veel voor elkaar krijgt. Dus dat gaat je thuis ook lukken. Je moet alleen nog leren hoe.

 

Zo kan je opruimen voor jezelf!

 

De eerste stap is: bereid je goed voor.
Daarna: snap waar het mis gaat. Zit het hem in je gedachten, je tijd, je huis of speelt er iets anders mee?
Zomaar lukraak opnieuw beginnen zal je niet helpen.
En daarna heb je een strategie nodig die helpt. Een strategie die je stap voor stap kunt uitvoeren. Deze keer hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Dat kan natuurlijk ook, maar zal je veel meer tijd en waarschijnlijk frustratie kosten.

Een strategie vind je in het stap-stap voor programma van de onlinetraining Begin met Opruimen en Ontspullen. Alles komt aan bod, alles komt langs en met kleine stappen ga jij de chaos te lijf!
zo wordt de kans een stuk groter dat het je gaat lukken, want dit programma blijkt te werken. Zoals ik al vertelde ben je niet degene van de niet-opgeruimde planeet en al veel vrouwen vonden rust na het volgen van het programma. 

Doe je mee met de onlinetraining? Klik dan op de tekst “Ja, ik ben klaar voor actie!
Want opruimen doe je alleen voor ……jezelf!

 

klaar voor opruimen

 

 

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!