Boosheid of vertrouwen? Het lijkt wel alsof steeds mensen boos en teleurgesteld zijn de laatste tijd. In de media wordt gesproken over boze, witte mannen en vrouwen. In ‘De wereld draait door’ sprak Jan Terlouw over het wantrouwen dat onze maatschappij is binnen geslopen.

Wantrouwen naar elkaar. Maar hebben we ook geen last van wantrouwen naar onszelf?
Of beter gezegd, geen vertrouwen in onszelf?

Een gebrek aan vertrouwen is onzichtbaar, we zien het niet direct aan iemand. Maar we zien wantrouwen terug in de innerlijke valse stemmen die zeggen dat ‘iets toch niet gaat lukken’, of dat ‘jij daar te lui voor bent’. En die ondermijnende stemmen klinken in ons hoofd en sijpelen door in ons spreken en handelen.

Teleurstelling in de maatschappij is iets anders dan teleurstelling in je niet opgeruimde huis. En toch, de mechanismen die erbij mee spelen komen overéén. Het gaat immers over het gevoel ergens geen invloed op te kunnen uitoefenen. 
Hoeveel vertrouwen heb jij dat je je rommel kunt aanpakken? Heb jij het gevoel dat je invloed hebt op de chaos of voelt het als een niet te nemen berg?

 

Er bestaan verschillende soorten rommel.
Rommel kan heel tastbaar zijn, je ziet dan rondslingerende spullen en niet opgeruimde kamers. Maar rommel kan ook minder zichtbaar zijn en je toch ondermijnen. Dit noem je de onzichtbare rommel. Niet direct zichtbaar voor anderen, maar wel voelbaar voor jou.
Denk maar eens aan klappers vol met uit te zoeken papieren, ze wachten op planken en achter deurtjes. Of neem de kookboeken of receptenklappers waar je eigenlijk geen raad mee weet. Wat dacht je van een kledingkast met kleren in maten die je al jaren niet meer past. Je doet het niet weg, maar ziet wel iedere dag spullen die niet bij je huidige leven horen.

En elke keer maakt dit je van slag. Moedeloos? Boos op jezelf omdat je niet bent begonnen met afvallen of opruimen? Geen vertrouwen in jezelf dat je het wel zal fixen deze keer. Teleurgesteld? Moet je eens kijken naar de enorme rommelwolk die zo in je hoofd ontstaat.

En dat vind ik zo jammer, want het hoeft niet! 
Ook jij kunt een prettig en gezellig thuis verwachten. Ook jij kunt het, opruimen en ontspullen. Want niet alleen ik heb dat ervaren, met mij ook anderen.

 

banner-hoop-en-vertrouwen

 

De laatste maand is voor mij zo’n bijzondere geweest. De eerste deelnemers aan de onlinetraining Begin met Opruimen en Ontspullen hebben het programma doorlopen. 

En wat blijkt? Zij hebben vertrouwen gevonden, vertrouwen in zichzelf. En zij hebben hoop hervonden. Ze zijn verbaasd dat het zelfs verslavend werkt dat opruimen. Dat ze er energie van krijgen en dat ze door kleine stappen te zetten zóveel kunnen bereiken.

Door heel bewust te kiezen waar je mee aan de slag gaat en door echt kleine stappen te maken zul je jouw resultaat behalen. Als je het aanpakken van de rommel belangrijk maakt, er tijd en prioriteit aan geeft, zul je zien dat moedelooshied zal veranderen in hoop en vertrouwen. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, je zult er wel wat voor moeten doen! Maar als het je met één kast lukt, zal het ook met de tweede lukken.

En zo kan ook jij stap voor stap vooruit komen en je vertrouwen hervinden.

Stop dus al die ondermijnende gedachten en ga wat doen.
Want doen is de beste manier van denken.

Start vandaag nog met 30 minuten opruimen. Doe je dit liever niet alleen?

 

Doe dan mee met de eerstvolgende onlinetraining Begin met Opruimen en Ontspullen.
Werk dan vol hoop en vertrouwen aan je wens van een gezellig en opgeruimd huis. 
We starten 11 januari 2016 met de voorbereidende week.

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!