Opruimen, een nieuwe trend onder de goede voornemens

Ja, dat wisten velen van jullie natuurlijk al lang, trendsetters zijn jullie.
Maar voor de media was het kennelijk nieuw. De ING heeft de top 5 aan goede voornemens voor dit jaar onderzocht en wat blijkt? Opruimen is met stip binnen gekomen in de top 5.

Hier zie je de hele Top 5 Goede Voornemens 2016.

1. Meer sporten en bewegen
2. Afvallen
3. Minder druk maken
4. Meer sparen
5. Oude spullen/ kleren wegdoen

En tja, is oude spullen en kleren wegdoen dan hetzelfde als opruimen?
Opruimen heeft zo’n dubbele betekenis. Je hebt het gewone dagelijkse opruimen, zeg maar het alle spullen weer op hun eigen plek leggen.
Maar je zult zien, dat als je daarmee begint, dat je steeds meer wilt dat je je spullen ook kwijt kan. Dat je je spullen goed weg kunt leggen.

I.v.m. dit nieuwe goede voornemen werd ik benaderd door omroep Geldeland. Ze zochten een opruimcoach en waren bij mij uitgekomen met de vraag of ik mee wilde werken aan een nieuwsitem over dit onderwerp. Nou heb ik dat keer eerder gedaan, en ik vind dat helemaal leuk.
Leuk om al die gemotiveerde of twijfelende opruimers tips te geven.
Hier kan je de opname terugzien. Ze waren grappig die reporter en cameraman, raakten zelf ook enthousiast over het onderwerp.

 

Maar wat brengt het ons dan, wat zijn de voordelen van al dat ge-opruim?

En toen bedacht ik me lachend dat je door op te ruimen de hele top 5 meepakt.

1. Meer bewegen. Ja dat lukt wel met dat gesjouw door het huis met spullen die elders een betere bestemming krijgen.
2. Afvallen, check. Je bent in beweging, sjouwt, loopt, denkt en hebt geen tijd om gedachteloos koek in je mond te stoppen.
3. Minder druk maken. Als er nou iets een positief effect is van opruimen dan is het wel dat je meteen ook je hoofd opruimt. Hoeveel mensen dat niet tegen me zeggen. En een opgeruimd hoofd zorgt er echt voor dat je je minder druk hoeft te maken.
4. Meer sparen. Hoeveel mensen niet iets opnieuw moeten kopen, omdat ze het in huis niet kunnen terugvinden. Tel maar uit je winst als je eerst die spullen opmaakt en pas daarna naar de winkel gaat.
5. Oude spullen/ kleren wegdoen. Dat geeft nog eens veel voordelen.

Ik start hieronder met een lijst 10 voordelen van het wegdoen van je spullen/kleren, maar ik denk dat we met elkaar toch makkelijk tot een lijst van 50 zo niet 100 voordelen moeten kunnen komen.

De voordelen van opruimen:

1. Je krijgt meer ruimte.
2. Je hebt meer overzicht.
3. Je grijpt niet mis.
4. Je wordt er blij van.
5. Je blijft in beweging.
6. Je bespaart geld.
7. Je laat nare herinneringen los.
8. Je maakt ruimte voor je leven nu.
9. Je ziet wat belangrijk voor je is.
10. Je bespaart tijd in het huishouden.

Wie vult hieronder aan?

In de volgende nieuwsbrief zal ik dan alles voor je op een rijtje zetten.

Hier de tips van professor Roos Vonk om je goede voornemens ook echt te laten lukken.
1. Maak je plan om meer op te ruimen concreet. Bedenk wat je wilt aanpakken en wanneer. Bekijk ook van tevoren of je dat met iemand of voor iemand anders wilt gaan doen. Opruimen, omdat je je kleding bijv. aan vluchtelingen wilt geven, gaat duidelijk makkelijker dan zomaar. Bedenk vantevoren gewoon eens een goed doel voor de spullen die je weg gaat doen.2. Hak een groot project in kleine stapjes. Dat kennen de deelnemers aan de opruimchallenge Opgeruimd naar natuurlijk al lang. Je kunt je nog steeds aanmelden, vanaf 21 feb. doen we weer 1 ding per dag de deur uit. Overzichtelijker dan het idee te hebben dat je je hele huis moet opruimen.

3. Je hoeft niet blij te zijn met het uitvoeren van je goede voornemen. Het gaat om het lange termijn effect. Je kunt het onprettige gevoel dat je dit nu moet doen best wel even verdragen. Je hoeft niet altijd gelukkig, gemotiveerd of blij te zijn met wat je doet. Als je het maar doet.

Het hoeft niet perfect. Goed genoeg is het nieuwe perfect ;-).

Dat is trouwens ook het thema van de volgende loslaatdag: Loslaten van je perfectionisme en daarmee grip krijgen op je tijd. Hier lees je er meer over.

Ik heb haar boek “Je bent wat je doet” gekocht en heb het vandaag net binnen gekregen.
Je gaat er zeker meer over horen.

Vullen jullie hieronder aan? Welke voordelen ervaar jij door op te ruimen?
Dan krijgen we een hééééél lange lijst van voordelen om op te ruimen. Kunnen we die erbij pakken als we een motivatielek hebben.

Groet, Marjolijn

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!