Hoe is het met jou? We hebben een tijdje minder contact gehad, want ik heb een aantal maanden onder een steen geleefd en kom er sinds vrijdag weer onder vandaan.
Op die dag heb ik het portfolio voor mijn opleiding tot senior professional organizer ingeleverd. Met 6 andere organizers hebben we keihard gewerkt en ondertussen in ons app-groepje elkaar gemotiveerd, gedeeld en geïnspireerd. Fijn om zulke collega’s en medestudenten te hebben.

Focussen
Hoe ik het voor elkaar heb gekregen is door flink te focussen op deze opdracht.
Focussen en prioriteiten stellen. Daar gaat het vandaag over. 
Iedereen kent het wel, het inzoemen en uitzoemen dat we soms in ons leven (moeten) doen.
Soms dwingt het leven je om per direct in te zoemen en wordt plotseling alles stilgezet. Een ernstige ziekte of overlijden laat geen ruimte voor keuzes. Automatisch zoem je in op datgene wat echt belangrijk is.
De prioriteit staat vast en je doet alleen nog maar wat er nodig is. In zulke situaties krijg je vaak ook veel voor elkaar. Maar het is veel van hetzelfde. Alles wat minder belangrijk is schuift automatisch naar de achtergrond en wordt niet meer gedaan.

Ook in minder extreme situaties kun je soms moeten focussen. Een deadline op je werk, een groot feest dat je wilt organiseren voor de familie. Daar geef je al je tijd en energie aan en je gaat ermee aan de slag. Denk bijvoorbeeld maar aan het afronden van mijn opleiding.
Veel mensen kunnen dan zo’n eigen plan realiseren.
Maar er zijn ook mensen waar dat prioriteiten stellen veel moeilijker gaat. Ze hebben moeite om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en voelen zich overspoeld. Heb je pech, dan komt er op zo’n moment niets uit je handen. Dit moeilijker prioriteiten stellen kan je ook zien bij mensen met een depressie, angststoornis, autisme of AD(H)D.

Onder hoge druk wordt gas water
Bij mij werkt dat niet zo. Ik ben echt een turbotype en ga versnellen bij stress.
Ik ben er zo één van ‘onder hoge druk wordt gas water’. Sinterklaasgedichten lukken het best als het een paar uur voor het feest is en de een deadline voor mijn opleiding houdt me automatisch in beweging. Focussen en tijdelijk vrij monomaan met één onderwerp bezig zijn, het lukt om de aandacht erbij te houden

De post-focus-dip
En dan is het klaar en komt er ruimte voor nieuwe zaken. Achterstallige zaken die zijn blijven liggen, zoals een overvolle bijkeuken, een blog, vrienden of boeken die je nog wilt lezen. En in plaats van ruimte kan je dan juist onvrede en onrust ervaren. Want er is nu zoveel dat gedaan moet worden. Waar begin je?
Ineens komt alles op je af en nu moet je zelf je keuzes maken.

Uitzoemen
En dan helpt het als je uitzoemt. Schrijf of teken eens waar je de komende maand je aandacht aan wilt besteden. Benoem je doelen en prioriteiten. Wat wil je bereiken ten aanzien van je gezondheid, je werk, je sociale contacten, financieel? Wat vind jij nou eigenlijk echt belangrijk in je leven. Maak daar meer tijd voor vrij in plaats van een beetje rond te dolen. Dat geeft zoveel meer voldoening.

En dat hoeft natuurlijk niet alleen na een drukke periode.
Je kunt dat altijd doen. Waar leg jij je focus op de komende maand?

Ik heb dat ook gedaan en dat worden mijn klanten, afspraken met familie en vrienden en…. de belastingaangifte. Eigenlijk best leuk die after-focus-dip!
Leuker valt het wel weer te maken :-).

 

Meer inspiratie over omgaan met je tijd en spullen?
Volg me op Facebook, zie het icoon hiernaast.

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!