Vrije doorgang van wat? Van licht, lucht en energie.
Feng shui is een oude Chinese leer waarbij er aandacht is voor de juiste energie in je huis. Dit bereik je door meubels op een bepaalde manier in je huis te zetten en rommel uit de weg te ruimen, zodat de energie door je huis kan stromen.

Feng Shui is een 3000 jaar oude leer die stelt dat je omgeving je welzijn kan beïnvloeden. Dat weten wij natuurlijk zelf ook, maar in de leer wordt er van uitgegaan dat de levenskracht of -energie, de Chi, zoveel mogelijk vrij moet kunnen stromen. Als deze Chi vrij en krachtig kan stromen heeft dit een positief effect op iedereen die in een ruimte komt.

We kennen het natuurlijk allemaal, dat je bij binnenkomst in een ruimte het er direct prettig vindt. Dat heeft vaak met frisse lucht en het licht te maken, maar ook met de indeling van de ruimte.
Bij Feng Shui gaat men er van uit dat de energie door de voordeur naar binnen komt en door de ramen en achterdeur weer naar buiten gaat. Stel dat de hal nu helemaal geblokkeerd is door spullen en rommel, dan blokkeert deze grote hoeveelheid spullen de aanwezige en draaiende Chi. De energiestroom lijkt te stoppen.

Rommel blokkeert op allerlei manieren de vrije doorgang van Chi. Ik zie het eigenlijk voor me alsof er lucht en licht door een ruimte moeten kunnen gaan. Die energie komt binnen via de deuren, raken ververst via de ramen en verlaat de ruimte ook weer via de deur.
In deze afbeelding heb ik een poging gedaan om dit aan je duidelijk te maken.

 

Stel het je zo voor. De energie komt binnen via de deur en maakt allerlei spiraalvormige bewegingen.Hij beweegt onder de tafel door, door de paden en onder het bed. Bij het raam wordt de Chi ververst om daarna via de deur de kamer weer te verlaten.

Probeer zo eens naar je slaapkamer te kijken. Is er vrije doorgang of ligt er direct bij de deur al een stapel kleding? Is het fris en vrij onder je bed? 
De slaapkamer is een veilige plek, een plek om jezelf weer op te laden. Binnen de Feng Shui wordt dan ook geadviseerd geen spullen onder je bed te hebben. Dit zorgt voor vastzittende energie wat de romantiek 😉 en goede slaap belemmert.  Op het nachtkastje ligt bij voorkeur één boek of tijschrift. En tot slot hoort er geen spiegel in je slaapkamer, zeker niet als je het bed erin weerspiegelt ziet. Een spiegel zou te veel energie geven, waardoor je moelijker tot rust komt.

slapen en feng shui

Hoe kijk jij hier tegenaan? Zweverig geklets of spreekt het je wel aan?
Misschien kan je het toch eens proberen, kijken met ‘lichte en luchtige ogen‘.
Zie je voldoende ruimte, lucht en licht is in je slaapkamer?
Doe de deur eens open en kijk naar de vrije doorgangen naar het raam en weer terug naar de deur. Wat ligt er onder je bed? Zijn de kasten niet te vol gepropt?

En als je niet helemaal tevreden bent, doe er dan iets aan!
Hulp nodig? Stel gerust een vraag of volg de individuele onlinetraining Begin met Opruimen en Ontspullen.
In een maand tijd tover jij die slaapkamer om tot een droomplek, jouw plek voor zoete dromen!

 

Slaap lekker, Marjolijn

Op de hoogte blijven van al dit soort inspiratieblogs?  Meld je hier aan.

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!