Durf jij deze Kerst bezoek te ontvangen?

Au, dit kan een pijnlijke, confronterende vraag zijn. Een vraag die je ook niet zo vaak gesteld zal worden. Want mocht je al worstelen met te veel spullen of wanorde, dan loop je daar zeker niet mee te koop. Misschien weet een enkele vriendin het, maar je collega’s zul je er niet snel over vertellen.

En toch zie je misschien nu al tegen de kerstdagen op. Het is jouw beurt dit jaar om het familiekerstdiner te verzorgen, maar….
Bezoek ontvangen, bij jou thuis, in jouw woonkamer, in jouw overvolle woonkamer of logeerkamer? Je krijgt het nu al benauwd. Of je hebt geen idee hoe je dat allemaal voor elkaar moet krijgen. Waar moet je beginnen? 
Troost je, je bent in ieder geval niet de enige.

 

durf-jij-deze-kerst-408

 

 

 

 

 

 

Niet meer schamen voor de rommel

Een aantal mensen hoorde ik de laatste weken zeggen dat ze zich niet meer willen schamen voor de rommel. Dat dit een motivatie is om nu aan de slag te gaan.
Ze willen mensen zonder verontschuldigingen binnen laten. Maar wat ze nog meer willen is genieten in hun eigen huis, hun eigen woonkamer, of dit nu met of zonder bezoek is.

 

Misschien is dit voor jou ook wel de realiteit. Dat je inderdaad opziet tegen de feestdagen in verband met de toestand van je huis. Als dat zo is, kan de rommel zelfs een beschermend schild geworden zijn.
Beschermend? Ja, want de chaos lijkt je de baas te worden en komt tussen jou en de buitenwereld te staan. Je hebt een excuus om geen mensen uit te nodigen of om er niet op uit te gaan. Je voelt je somber, verdrietig en beschaamd. Je hoofd staat ook helemaal niet naar al die vrolijkheid. Zie hier je excuus, je moet immers eerst nog opruimen.

 

En zo draai je vast in een spiraal. Je wilt een gezellig thuis, waar je mensen kunt ontvangen en jezelf kunt zijn. Maar door omstandigheden is het zo gelopen dat de wanorde een niet te nemen berg is geworden. Je zette elke keer je beste beentje voor en ging vol goede moed aan de slag.

Maar helaas deed je dat niet op een handige manier en gedesillusioneerd gooide je het bijltje erbij neer, opnieuw bevestigd dat jíj dat opruimen niet kunt. 

 

Hoe dingen eerder zijn gelopen kun je niet meer terugdraaien. 
Ik werd van de week geraakt door iemand die dit zei: “Ik zou het ongedaan willen maken, maar dat kan niet meer.” Waarop diegene mij vertelde wat hij geleerd had.
Dat hij het toch wel kan veranderen, door het namelijk ‘nu’ anders te doen.

 

Ik weet niet waarom het me zo raakte, maar het begrip verandering werd zo treffend beschreven. Dat mensen altijd opnieuw kunnen beginnen, vind ik zo troostend. Accepteer dat het zo gelopen is, ook al schaam je je en doet het je verdriet. Maar vandaag kun je er wat aan doen, nu. Door het ‘nu’ anders te doen. Dat is toch prachtig, hoopvol!

 

Dus wil je deze kerst zonder schaamte bezoek ontvangen? Of wil je de kerstdagen juist alleen genieten van je opgeruimde woonkamer?

Start dan nu!

 

Dat kan je alleen doen, maar ook met een inspirerende groep anderen.
Momenteel zijn er 37 deelnemers bezig met de voorbereidende week van de onlinetraining Begin met Opruimen en Ontspullen.
Je kunt tot 2 november nog aanhaken, daarna sluiten de deuren even.
Ik zou het een eer vinden jou te inspireren tot verandering.

 

Je kunt het anders doen, nu!
Met of zonder onlinetraining ;-).

 

 

Lieve groet, Marjolijn

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!