De voorraadkast opruimen. Hoe en waarom eigenlijk?
Veel mensen worstelen met hun voorraden. Ze hebben de behoefte aan een goed gevulde voorraadkast en tegelijkertijd houden ze niet van verspilling. En zo bewegen ze tussen voldoende, overvloed en verspilling.

 

Veel op voorraad

Altijd voldoende of ‘alles’ 😉  op voorraad hebben geeft een gevoel van overdaad en controle. Zie je in een aanbieding iets dat je goed denkt te kunnen gebruiken, dan is het aanlokkelijk om een aantal stuks in te slaan. Je hebt het idee dat je bespaart en pro-actief bent.
Het geeft een gevoel van voorbereid zijn. Voorbereid op naderend tekort, een gevoel dat zomaar kan ontstaan als je misgrijpt. Je zou immers kunnen misgrijpen als je niet op tijd in de gaten had dat er iets aangevuld moest worden of bij onverwacht bezoek. Sneeuw en gladheid, ziekte, allemaal situaties waarom je ooit misschien niet naar de winkel kunt gaan. Maar hoe vaak komt dit voor?

Ik heb het idee dat dit schaarste denken ook overgeërfd is van onze voorouders. Onze verre voorouders moesten natuurlijk jagen en verzamelen om aan voldoende voesel te komen. De mannen gingen er op uit om wild te schieten en de vrouwen verzamelden vruchten, groenten, pitten en noten om ook in perioden van schaarste voldoende eten te hebben.

 

Verzamelgedrag

Later ontwikkelde de landbouw zich, kwam er een grotere hoeveelheid voedsel in bepaalde perioden van het land en onze grootmoeders maakten groente en fruit in. Dat was een manier om voedsel te kunnen bewaren toen er nog geen koelkasten, laat staan diepvriezers waren. Met een kelder vol weckpotten kwam men hopelijk de winter door zonder honger, ziekte of vitaminegebrek.Dit verzamelgedrag zit nog steeds in ons. Bij veel van mijn klanten zie ik grote voorraden, van pindakaaspotten tot allerlei soorten pakjes. Doen we dit alleen omdat onze voorouders het deden?
Nee, ik denk dat er momenteel ook financiële prikkels zijn om dit te doen.

De supermarkten stunten met acties als hamsterweken. In folders of in de supermarkt zien we dat we 2 stuks voor de prijs van 1 kunnen meenemen. En dat doen we. Met als doel om geld te besparen. Maar besparen we ook daadwerkelijk geld?

 

voorraadkast opruimen

 

Verspilling als keerzijde

Of iemand ook daadwerkelijk geld bespaart is natuurlijk individueel bepaalt. Maar ik denk dat door het aanleggen van flinke voorraden er een reële kans bestaat op verspilling van geld en voedsel. Zo kocht ik eens een flink aantal flessen glassex op voorraad, 4 stuks. En toen ik merkte dat de glazen plaat van de salontafel er een blauwige gloed van kreeg wilde ik het niet meer gebruiken. Ik wist eigenlijk niet goed wat er mee moest doen. Hoe kon ik het weggeven?  Uiteindelijk heb ik het naar de kringloopwinkel gebracht, hoewel ik twijfelde of zij er wel een bestemming voor hadden. Zo werd voor mij goedkoop duurkoop.

Bij veel klanten zie ik ook grote voorraden en lopen we de kast door dan is er soms al veel over datum. Ook in mijn Facebook opruimgroep zie ik vaak producten die over de datum zijn. Hoewel veel van deze producten nog te gebruiken zijn, doen mensen het voedsel dan toch soms weg. Dit geeft hen zeker geen goed gevoel, het is een verspilling van voedsel en natuurlijk ook weer van geld.
Weet jij op dit moment welke voedingsmiddelen je in de kast hebt staan en die je de komende tijd wilt opeten?
Ja, super! In het volgende blog vertel ik meer over de voorraadkast 2.0.
Nee, lees dan verder om eerst overzicht te krijgen.

 

De voorraadkast opruimen, zo doe je dat

  1. Kijk eerst deze video over de houdbaarheid van voedsel van de consumentenbond
  2. Maak het aanrecht of een tafel leeg
  3. Haal alles uit de kast en zet het op het aanrecht of de tafel
  4. Maak van de gelegenheid gebruik om direct de planken, kasten en deuren uit te soppen
  5. Geef alle productcategorieën een vaste plek: bijv. koffie, thee, suiker rechtsboven, Italiaans links boven, groenteconserven middelste plank etc. 
  6. Label zo nodig de plekken
  7. Zet alle producten terug in de kast
  8. Zet dan de oudste producten vooraan, zodat die als eerste gepakt zullen worden
  9. Enne… koop voorlopig niets waar je nog ruim voldoende van hebt  🙂 .

 

De voorraadkast opruimen, waarom eigenlijk?
Door 1 keer per half jaar op te ruimen houd je overzicht en verspil je geen voedsel en geld.
Zodat je het voedsel kunt opeten en het geld aan iets anders kan besteden. Mooi toch!

 

Het volgende blog gaat over de voorraadkast 2.0.
Het verschijnt over een week en gaat over voorraadbeheer en nieuwe digitale middelen.

 

Wil je vaker geïnspireerd worden over de thema’s opruimen, organiseren en goed omgaan met je energie en tijd.
Volg me dan ook op Facebook.

Misschien tot daar! Groet, Marjolijn

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!