De kracht van samenwerken: 1 + 1= 3!

“Mathematisch klopt dit niet”, zegt mijn zoon. Dat klopt dan weer wel, maar ik bedoel emotioneel 😉.
Ken je het gevoel dat als je prettig samenwerkt, het lijkt alsof iedere steen die iemand neerlegt precies past en dat al die stenen samen een perfecte muur bouwen? Iedereen draagt zijn steentje bij. En zo wordt het geheel meer dan de som der delen.

Vanochtend had ik intervisie. In zo’n intervisiegroep vanuit de beroepsvereniging NBPO bespreken we, volledig geanonimiseerd, ons professionele handelen. Definitie: “Intervisie is een methode om met collega’s te leren van vraagstukken en successen uit de dagelijkse praktijk en zo te komen tot effectiever gedrag en functioneren.” Elke keer opnieuw ervaar ik de kracht van deze samenwerking. Iemand brengt iets in en de anderen stellen vragen en geven een advies. Iedere keer is het opvallend hoeveel we met elkaar kunnen bedenken. Er zijn zoveel verschillende invalshoeken. Ik ben blij met deze groep gelijkgestemden. Hier ervaar ik de kracht van 1 + 1= 3!

Ook opruimen kan je met anderen doen en daar zitten veel voordelen aan!
Via internet kan je namelijk deelnemen aan allerlei facebookgroepen en opruimtrainingen.

Al vanaf eind 2014 leid ik 4x/ jaar een gratis opruimuitdaging op facebook die een maand lang duurt. 
Inmiddels heb ik ook veel mensen begeleid als deelnemer aan de onlinetraining “Begin met Opruimen en Ontspullen” waar ook een facebookgroep bij hoort. Daar is de interactie nog intensiever tijdens de training en gaat het contact verder.

 

samen opruimen 1+1=3

Leuker en effectiever

Wat maakt het samendoen nu zoveel leuker, maar ook effectiever?

Dit speelt er volgens mij mee:
1. Het is gezelliger. Omdat je met hetzelfde bezig bent, deel je je interesse of worsteling.
2. Samen bedenk je makkelijker oplossingen voor een probleem dat speelt. Door een vraag te stellen in de groep kan de rest met je meedenken. Daarmee wordt zowel het probleem van de vraagsteller als misschien jouw eigen probleem opgelost.
3. Het is gemakkelijker om vol te houden. Net als dat het makkelijker is hard te lopen met een groepje, heb je nu ook een soort afspraak. Die afspraak spreek je naar jezelf en de ander uit. Zo’n simpel zinnetje als “Ik doe ook mee”, maakt de kans groter dat je je aan die afspraak houdt.
4. Afhaakpreventie noem ik dat. Over een aantal weken moet je namelijk volhouden en soms door de zure appel heen bijten. Het wordt vaak tijdelijk lastiger en moeilijker, voordat je kunt genieten van het resultaat. Door het samen te doen, word je ook een beetje gedragen door de anderen.
5. Je krijgt nog eens complimenten 😉. Hoe fijn is het bijvoorbeeld om na een maand opruimen de voor- en na-foto’s nog eens te tonen.
6. Anderen zijn namelijk minder streng voor ons dan dat we zelf zijn. De negatieve zinnen in je hoofd worden overstemd door de opmerkingen van de anderen.
7. Je kan je misschien minder beschaamd voelen. Want ineens blijken anderen te worstelen met hetzelfde onderwerp als jij: Hoe organiseer ik mijn huis en leven? Je bent niet de enige die daar mee worstelt
8. Je kunt onderlinge tips uitwisselen.
9. Je kunt samen lachen.

 

Schrijf hieronder wat voor jou het voordeel is van samen opruimen.

Agenda komende periode
De komende maanden zijn er weer genoeg gelegenheden om te gezamenlijk te starten met opruimen.

21 februari start de volgende gratis opruimuitdaging Opgeruimd naar de Lente.

17 april start de volgende groep met het opruimprogramma Begin met Opruimen en Ontspullen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gratis videoserie

 

Klik hier om aan te vragen!