Twee professies

 

Laatst noemde iemand mij een opruimpsycholoog. Zij vond door mijn vragen haar oplossingen, met een opgeruimde werkkamer als resultaat. Ik vond het zo’n leuke naam, maar ja, ik ben geen psycholoog.
Ik ben ….dokter en zo bedacht ik dat ik de ‘opruimdokter’ ben geworden.
De combinatie van mijn twee professies, een prachtvak.

Opruimdokter, opruimcoach of professional organizer, je wordt het niet direct na de middelbare school.

Kinderarts
Na mijn middelbare school ging ik geneeskunde studeren en specialiseerde me daarna tot kinderarts. Kinderarts, een prachtig beroep. Zodra kinderen weer beter zijn en zelfs als kinderen ziek zijn, zijn ze authentiek, levenslustig en fris. Wat heb ik genoten van dat mooie werk, de kinderen en hun ouders, bijzondere herinneringen.

Maar op een gegeven moment bleek het werk te zwaar voor me te zijn. Ik voelde me te verantwoordelijk en heb moeten stoppen. En hoewel ik het niet wilde, is wel zo gelopen. Een kras op mijn ziel, die inmiddels bijna geheeld is.

Hoe toen verder?
Wat wilde en kon ik nu gaan doen met mijn kennis, levenservaring en betrokkenheid? Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij de Nederlandse Vereniging van Autisme leerde ik veel over autisme, mantelzorgers en de organisatie van de zorg.

In die periode zaten wij hier thuis in een zeer langdurige verbouwing en ik had daar schoon genoeg van. Ik begon met opruimen. En door op te ruimen kwam er beweging en ruimte. Zowel in het huis als in mijn hoofd ontstond er ruimte voor iets nieuws.
En zo ontdekte ik een nieuw vak, professional organizing.

Een vak dat me op het lijf geschreven bleek. Want als ‘zelf-niet’ had ik me in de voorgaande jaren al verdiept in hoe ik mijn drukke leven handiger kon organiseren. Hoe kon ik makkelijker plannen, organiseren, opruimen en huishouden?

Een ‘zelf-niet’ is de schilder die zijn eigen huis niet op tijd schildert of de professional  organizer die haar sleutels kwijt is of haar jas vergeet bij een klant ;-).

Senior professional organizer, virtual organizer en autisme coach
In 2013 volgde ik de basisopleiding tot professional organizer bij de Huishoudcoach en startte ik mijn bedrijf. Maar ik ontdekte dat het voor mensen moeilijk kan zijn hun wensen ten uitvoer te brengen. Om mijn klanten hierbij beter te begeleiden en meer te leren over het veranderen van gedrag heb ik daarom de opleiding tot Senior Professional Organizer, een post-HBO-opleiding, bij de School voor Organizing gevolgd. Omdat ik houd van ontwikkelen heb ik eind 2018 de opleiding tot virtual organizer gevolgd. Dit biedt extra en te combineren mogelijkheden in mijn dienstverlening. En  in 2020 heb ik vervolgens de post-HBO-opleiding tot autismecoach bij Autisme Centraal afgesloten. 

Opruimdokter
Stel je deze situatie eens voor: je ervaart chaos in je leven, werk of huis.

Ik, als organizer of opruimcoach, kan dat alleen niet veranderen.
Daarvoor moeten we samenwerken, waarbij jij de ervaringsdeskundige bent en ik de specialist. Een specialist in het handiger organiseren van huis, administratie en/of tijd, oftewel de ‘opruimdokter’.

Jij bent degene met ervaring
Let wel, mijn klanten zijn geen patiënten die ziek zijn. Ze zijn de deskundigen, weten wat er speelt en wat hen wel/niet past. Allereerst moet namelijk de diagnose gesteld worden. Wat is er aan de hand, waar loopt het spaak? Maar minstens zo belangrijk, wat gaat er goed? Ik geloof niet in kant-en-klare tips, wel in maatwerk met een resultaatgerichte aanpak.

Samen
Jij bepaalt daarop hoe je wilt dat je situatie er uit komt te zien.
Als opruimdokter ken ik de methodes om dat resultaat te behalen en samen starten we met de behandeling. Geen symptoombestrijding, maar een traject naar verandering en herstel.

Op naar die situatie waarin jij je weer beter voelt. Geen beter in de zin van goed of fout, maar een ‘beter’ dat echt bij jou past. Zodat jij je weer authentiek, levenslustig en fris voelt.

 

Zo blij dat ik mijn nieuwe vak gevonden heb!
Ik noem mezelf vanaf nu dan ook maar lachend de ‘opruimdokter’.

 

Groet, Marjolijn