“Chaos van je huis, de koelkastdeur als indicator van je huis. Zó je koelkastdeur, zó je huis.”
“Families voelen zich slachtoffer van al hun spullen.”
Dit zijn conclusies van een artikel in de krant Boston globe. Naar aanleiding van een 4 jaar durende studie uitgevoerd door antropologen en archeologen, wordt een interessant beeld geschetst van 32 Amerikaanse middenklasse families.
In Nederland is de situatie anders, maar zeker deels ook overeenkomstig. In ieder geval het feit dat we stress ervaren van chaos.
Eén zin uit het artikel blijft in mijn hoofd rondzingen, de zin over de koelkastdeur.
“Een koelkast vol magneten, kalenders, familiefoto’s, telefoonnummers en sportschema’s is een indicatie dat de rest van het huis in een zelfde chaotische staat is.”
Ik vind dit een grappige gedachte, de chaos van je huis terug te zien op je koelkastdeur.
Zou deze stelling kloppen? Hoe ziet het er bij mijn klanten uit? Hoe zit het eigenlijk bij mij thuis?
Op mijn koelkastdeur zit niks. Maar de vriezer ziet er zo uit:
Wat zie ik?
Twee smileymagneten; een Teun-magneet; een pen die daar ooit gebruikt werd maar nu niet meer; 2 foto’s van de jongens voor planningen lang geleden; magneten van judotoernooien; 2 FlyLady-magneten.
Kortom veel spullen die daar hangen omdat ze er nu eenmaal hangen. Alleen de fotootjes van de jongens vroeger maken me echt blij, met één FlyLady-magneet en de smileys. De rest is uit de oude doos en mag weg. De pen blijkt zelfs niet meer te schrijven.
Wat bewaren we op onze koelkastdeuren?
Zaken die:
1. ons leven moeten organiseren
2. oud of juist nieuw zijn
3. dubbel zijn
4. over het heden, of juist over het verleden gaan
5. ons fijne herinneringen geven, foto’s, kaartjes of andere ‘sentimentals’
6. we even kwijt moeten
7. we niet moeten vergeten
8. …..
Relatie koelkastdeur en het dagelijks leven
Ik denk dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen je koelkastdeur en het dagelijkse leven.
Als ik schema’s op koelkasten zie hangen probeert diegene bijna altijd vat te krijgen op het leven. Bij mij zag je dubbele, oude judo-magneten en een niet werkende pen, resultaat van het feit dat die deur in de drukte van alledag echt geen aandacht heeft gekregen. Want er is meer, de bijkeuken is mij een doorn in het oog, hij moet nog verbouwd worden en ik kom er liever niet.
Te weinig aandacht en tijd, een liefdeloze omgang met je spullen, uitgestelde beslissingen.
Je ziet het allemaal direct terug in iemand’s huis.
Door er me bewust van te zijn heb ik het de deur direct naar mijn zin gemaakt. De bijkeuken is nog niet verbouwd, maar het ziet er in ieder geval al leuker uit.
Hoe zit het bij jou? Hoe ziet jouw deur er uit?
Tijd om die koelkastdeur eens aan te pakken?
Of zelfs tijd om je huis aan te pakken? Meld je dan aan voor de online individuele of groepstraining Begin met Opruimen en Ontspullen.
Helaas kunnen jullie geen foto’s plaatsen onder dit bericht.
Toch please, please beschrijf wat er op jouw koelkastdeur hangt.
Ik ben namelijk wel heel benieuwd of deze theorie klopt 😉.
En wil je het delen, plaats dan een foto van die deur onder dit Facebookbericht.
Mijn koelkast- en vriezerdeuren zijn leeg. Maar…. Zou het ook opgaan voor de muur op je toilet?
Wat ik lees herken ik nl wel op die plek….
Tja, nu weet ik natuurlijk niet hoe het zit met die muur op je toilet. Maar ik begrijp dat die vol is en je koelkastdeur leeg. Dan is het vast gemiddeld chaotisch in je huis. Of is die conclusie te overhaast getrokken ;-)?
tsja mijn vriezerdeur en koelkastdeur zijn inderdaad ook leeg, maar op ons toilet en memobord zie je ook zulk soort dingen gebeuren. Een spreuk, foto notitie die je niet moet vergeten, maar die soms voorbij is. Er zijn van die magneetplekken die iedereen wel heeft denk ik. Of….. je bent supergestructureerd of….. alle chaos zit achter een deurtje verstopt en is niet zichtbaar. Als je kinderen hebben mag is het soms nog lastiger om poortwachter te zijn van wat er wel of niet in je huis komt. Ieder persoon in een gezin waardeert iets naar zijn eigen waarde tenslotte. En…. mag er ook nog zichtbaar geleefd worden of moet alles perfect…..?!!?
Er moet vooral geleefd worden 😊 en genoten.
Dat is de beste conclusie die jij daar trekt.
De deuren zijn leeg……. wat heerlijk toch. Ik heb wel moeite om de vensterbank in de keuken leeg te houden, maar meestal doe ik dat 1 x per week. Dat scheelt al weer. Er zijn wel plekken in huis die nog moeten……maar die springen niet zo in het oog (hoop ik)
En volgens mij staan die lege deuren en wekelijks bijgehouden vensterbanken inderdaad symbool voor jullie gezellige huis. In die zin klopt de theorie dus 😉.